Mogen wij u helpen?

Training op locatie in Apeldoorn

Locatie voor Coaching & Selectie in Baarn

Zakelijk groeien is ook plezier maken!

Kantoor, Coaching & Selectie in Coevorden

Blog 5

Stress & Coaching vanuit Assessment & Advies


In de vorige 4 blogs hebben jullie kennis gemaakt met Donna. Donna had zichzelf aangemeld nadat ze was vastgelopen en geen uitweg meer zag. Het gaat goed met haar. Ze komt nu elke week bij mij voor een sessie om werkgerelateerd de dingen weer op te pakken en om uit te vinden hoe de werkweek vol te houden.

De blogs over Donna zijn op Social Media en op de website in totaal 1286 keer gelezen. Dank daarvoor. De mails die we hebben gekregen met aanvullende vragen zijn beantwoord. Ook daarvoor onze dank.

Het blog van deze week gaat over Mark. Mark is door zijn leidinggevende aangemeld voor een Assessment & Advies. Maar uiteindelijk gooide zijn stressprofiel bijna roet in het eten...

 

Stress & Coaching

Blog 5.

Geplaatst op 7 april 2017

 

Mark werd aangemeld door zijn leidinggevende voor een Assessment. Mark wilde graag een andere functie die binnenkort vrij zou komen als Salesmanager. Hij was nu Accountmanager binnen een middelgrote organisatie in de ICT. Hij deed het goed en liever wilde zijn leidinggevende hem daar houden, maar wist ook dat hij zou vertrekken mocht hij de kans niet krijgen.

 

Ook speelde mee dat hij Mark de laatste tijd anders vond dan dat hij hem kende. Er was minder humor, want dat typeerde hem en hij nam veel vrije dagen op. Wat ook niet bij hem hoorde. Vorige jaar had hij hem nog verplicht met vakantie moeten sturen omdat in oktober nog 12 weken vakantie op zijn conto stonden die hij had overgehouden van voorgaande jaren en niet had opgenomen. Wat ook vreemd was dat er een klacht was binnengekomen van een klant waar al jaren zaken mee gedaan werd.

Niet ernstig, maar toch... in een gesprek dat hij met hem had daarover lachte hij alles weg en zei dat het wel goed kwam. De leidinggevende vertrouwde daarop, maar met een onderbuikgevoel.

Volgens zijn leidinggevende is Mark Nauta een man van 38 jaar. Een vrolijke verschijning en een man die mensen kan verbinden door zijn humor en duidelijkheid. Hij is kort van stof, direct to the point en ‘what you see is what you get’. Niks mis mee.

We nemen hem een Assessment af voor de nieuwe functie. Via de code die hij van ons toegestuurd kreeg kon hij de profielen maken, die horen bij een Assessment, op onze website. EQ-, gedrag-, drijfveren-, talenten- en een stressprofiel moesten in het gesprek dat wij met hem gingen voeren bijdragen aan zijn functiegeschiktheid als Salesmanager.

Na het bestuderen van de profielen zou hij kunnen passen in de nieuwe functie. Zijn Gedragsprofiel liet de kenmerken zien die nodig zijn voor een dergelijke functie. Zijn drijfveren profiel had de juiste volgorde, alle talenten waren hoog en empathisch scoorde hij ook goed.

Zijn Stressprofiel, dat was een punt. Hij scoorde op baanzekerheid, leidinggevende, taakeisen en organisatorische veranderingen erg hoog. Zijn draagkracht was ten opzichte van zijn draaglast niet in balans. In het gesprek moesten we helder zien te krijgen hoe dat zo kwam.

 

Op de afgesproken datum leerden we hem persoonlijk kennen. Hij kwam zelfverzekerd binnen. Een lange slanke man die er goed verzorgd uitzag. Wel leek hij moe. Wallen onder zijn ogen verraadden dat hij niet zo goed in zijn vel zat dan dat hij wilde laten voor komen. We praten over zijn privé, voetbal en zijn vrijdag kroegavond met vrienden en collega’s.

 

Daar vind ik een mooie overgang naar zijn werk. Ik vraag hem hoe het gaat. En of er op dit moment ook dingen zijn waar hij tegenaan loopt. Dat is niet zo. Het gaat goed zegt Mark. Ik wil alleen wel iets anders en de gelegenheid doet zich nu voor.

Ik vraag of hij vaak last heeft van stress. Ook dit ontkent hij. Ik kijk hem aan en maak gebruik van de stilte. Hij kijk onzeker terug en zegt... nou ja, iedereen heeft wel eens stress maar ik heb er nooit zo heel erg lang last van. Ik stel hem de vraag hoe hij het vond om de lijsten in te vullen. Hij vond het interessant. “Het dwingt je om na te denken en je komt soms tot inzicht waar je eigenlijk nooit bij stil staat”.

 

We beginnen met het doornemen van de profielen en ik ga bewust niet met stress beginnen wat ik normaal wel altijd doe. Ik leg hem zijn EQ profiel uit en het Gedragsprofiel. Hij lijkt opgelucht dat hij wat dat betreft past. Na zijn Drijfverenprofiel lijkt hij nog enthousiaster. We lassen even een pauze in en hij gaat even naar buiten om te roken. Wanneer hij terug is begin ik met het Stressprofiel en zeg dat daar dus wel een punt van aandacht ligt. We lopen het door en hij ontkent nog steeds dat hij daar last van heeft. Ik stel mijn vragen zo dat hij er eigenlijk niet meer omheen kan. Hij wordt emotioneel... hij zegt: “Nu kan ik het dus wel vergeten”?

Ik stel hem gerust en zeg dat ik daar niet zeker van ben en dat dit er ook vanaf hangt hoe hij met mij het Stressprofiel verder uitwerkt. Hij lijkt zich erbij neer te leggen en begint te vertellen. Hij werkt al maanden op de automatische piloot. Zijn werk is voorspelbaar geworden en er zit niets nieuws meer in. Hij merkt dat hij zo verveelt raakt dat hij ook fouten gaat maken en dat er klachten over komen. Zijn collega’s zijn allemaal heel erg aardig en de meesten kent hij al jaren. Maar ook zij zijn voorspelbaar. Op maandagmorgen altijd dezelfde grappen en op vrijdag in de kroeg met de vrijdagborrel altijd dezelfde verhalen.

 

De laatste tijd gaat hij niet altijd meer mee. Thuis heeft zijn vrouw er ook last van dat hij kortaf is geworden en ook de kinderen mopperen dat hij weer niet mee gaat naar hun sport.  

 

Hij heeft ook gesolliciteerd bij een andere organisatie maar op het laatste moment heeft hij niet doorgepakt. Het oude loslaten daar was hij toen nog niet aan toe. Nu deze kans binnen de organisatie zich voordoet wil hij graag over naar een nieuwe uitdaging. De Salesmanager die er nu zit gaat weg en daar is niemand verdrietig om. Deze man probeerde zoveel veranderingen door te voeren die alleen in zijn eigen voordeel waren dat iedereen er last van kreeg. De veranderingen die hij er al door kreeg zorgden voor afstand en mensen gingen op een andere manier naar elkaar kijken. De Salesmanager was geen integere man. Hij speelde mensen tegen elkaar uit om zijn dingen voor elkaar te krijgen. Daardoor was de sfeer eigenlijk best gespannen zo nu en dan en daar was hij erg gevoelig voor. Dat maakte ook dat hij vaker een dagje vrij nam. Zijn leidinggevende heeft twijfel omdat hij de laatste tijd anders is dan dat ze van hem gewend zijn blijkbaar.

 

Hij voelt nog niet de veiligheid naar zijn leidinggevende om er open over te zijn want hij heeft eerder meegemaakt hoe gevaarlijk het kan zijn om je kop boven het maaiveld uit te steken en daardoor is hij bang dat hij straks niets meer heeft. Ik vraag hem wat hij nodig heeft om weer wat positiever te worden om zo ook gezien te kunnen worden als Salesmanager. Want het mes snijdt aan twee kanten. Hij lacht en zegt: “Gewoon die nieuwe functie”. Ik vertel hem dat wanneer ik naar zijn Stressprofiel kijk ik me voor kan stellen dat hij eerst iets anders te doen heeft. Werkgerelateerde stress mag, maar zijn scores zijn wel erg hoog en op den duur ziekmakend.

 

Hij geeft aan al een half jaar met dit gevoel te lopen en begrijpt dat er twijfel is over zijn kunnen nu. Zelf denkt hij dat wanneer hij weer uitdaging ziet dat de rest dan ook wel komt. En ja die stress voelt niet goed. Maar ik kan het voor mezelf wel uitleggen, alleen is het blijkbaar moeilijk om anderen daarvan te overtuigen. Ik geef toe dat dit klopt. En ik vraag hem zijn levensverhaal te vertellen. Terwijl hij praat kan ik hem goed observeren. Hier en daar glanzen zijn ogen wanneer hij gepassioneerd verteld over vrouw en kinderen. Over vakanties en behaalde diploma’s. Ook zie ik emoties wanneer het over zijn vader gaat. Deze is ziek en zal niet lang meer leven. Hij wil er nog niet teveel over nadenken, maar weet dat de dag komt dat hij afscheidt van hem moet nemen. Zijn vader is altijd zijn grote voorbeeld geweest. Trots, sterk en recht door zee. Wanneer zijn vader iets vertelde dan was het zo. Deed je het goed dan was het goed. Deed je het fout dan mocht dat ook. Zelf ervaren waar je in het leven tegenaan kunt lopen was zijn manier van opvoeden. Daarna hielp hij je wel om de brokstukken op te ruimen. Ze leken op elkaar en waren close. Zijn vader had hem in een gesprek aangeven dat hij gewoon moest zeggen waar zijn ambitie in de organisatie lag.

 

Nu zijn leidinggevende vertrok durfde hij dat. En daar kwam dit verhaal dus uit in de vorm van een Assessment. Terwijl hij praat ontdek ik geen dingen waar ik aan zou twijfelen. Ik zag hem ook in de functie, mits hij zijn stressniveau weer op pijl zou krijgen. We hebben nog veel gepraat die middag over heel uiteenlopende dingen. Ik kreeg daardoor een warm gevoel bij deze man. Dat betekent voor mij dat ik een positief advies zou durven geven, maar met een kanttekening.

Ik beëindigende het gesprek en vertelde hem nog het verloop van mijn vervolgstappen. Ik zou een advies schrijven met de voorwaarden daarin uitgeschreven en die zou hij van mijn opdrachtgever terug horen. Dit was akkoord en hij vertrok.

 

 

 

 

 

Het advies.

In het advies heb ik geschreven dat ik Mark geschikt vond voor de functie mits hij zich kon herpakken op zijn stress. Mijn voorstel was om hem rustig te laten inwerken en hem zelf zijn pad te laten ontdekken. Zo kan hij zelf ontdekken wat voor leidinggevende hij wil zijn en welke manier van leidinggeven het beste bij hem past. Een traject met ons was ook een voorwaarde om zo zijn stressniveau te bewaken en klaar te stomen voor zijn functie. Een tijdelijk contract was onderdeel van de voorwaarden. Mocht hij binnen een half jaar geen vooruitgang boeken in zijn stress, dan zou hij terug gaan naar zijn functie als Accountmanager of op zoek gaan naar een andere baan buiten de organisatie.

 

Het advies hebben wij met de opdrachtgever besproken en deze gaf zijn akkoord. Voor aanvang is Mark 3 keer bij ons geweest voor zijn coaching sessies en je zag hem per week opbloeien. Van zijn stress was na een maand niets meer te merken en iedereen in de organisatie was blij met hem als Salesmanager. Klanten hadden al snel een klik met hem en thuis ging het ook weer als van ouds. Met onze opdrachtgever hadden we afgesproken dat hij een jaar lang elke maand een sessie zou krijgen van 2.5 uur. 1 uur stressregulatie van mij en 1.5 uur zakelijk groei van Rob. Dit loopt goed en hij gaat als een speer.

Vooral wanneer er doorgewerkt moet worden om dingen af te krijgen. Ze doen dat als team. Iedereen gaat gelijktijdig naar huis. Niemand blijft achter om achterstallig werk alleen af te maken. Dit maakt dat de omzet binnen een half jaar met 15% was gestegen. En de verwachting was met alles wat er nog aan offertes lag dat dit eind dit jaar 35% gaat zijn. Mark doet het zo goed dat hij nu al regelmatig aanbiedingen krijgt om over te stappen naar een andere organisatie. Maar Mark… die is honkvast en denkt er niet over. Hij kan hier nog jaren vooruit en tegen de tijd dat zijn stressniveau weer klimt omdat de uitdaging weg is, weet hij de weg te bewandelen en weet waar hij moet zijn om deze weer terug te krijgen

 

Volgende week schrijven we over Werving & Selectie van een…..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meerverhalen »
Blog 1. Stress & Coaching